Väikest ülekannet tahad homme teha?

Fränky on üks hiiglama tore tütarlaps (või, noh, ilmselt noor naine, aga kui te teda teate/teaksite, siis nõustute/nõustuksite vast tütarlapsega ka), kellel on kõik olemas peale kahe asja:
a) nägemise
b) iPhone

…esimese osas ei anna mul, ega lugejatel eriti midagi ära teha.. kui just mõni robotsilmade-prototüübi-valmistaja siin ajaviiteks mõistust puhkamas ja loba lugemas ei käi…

… aga iPhone osas – asi meil siis see hiiglama-suur-raha kokku ajada.. ja et Fränkyl juhtumisi HOMME (23.september) sünnipäev juhtub olema, siis talle sünnipäevakingi näol oma osa kinkida-annetada-altkäemaksta-pealkäemaksta-ülekanda vms.  Päeva heategu kohe tehtud ja puha. Ja Fränky ema on lahkelt lubanud, et kui sünnipäevarahadest paljupalju puudu jääb, siis paneb ta selle ülejäänu jõulukingi näol teele. Aga kui natuke puudu jääb, siis rahastab vast Fränky ise ka midagi, sest vaevalt ta jõuludeni oodata tahab.  (Aga point on selles, et isegi kui puudu jääb praegu, pole ülekanne kasutu, sest telefon ostletakse varem või hiljem niikuinii!)

Enne kui ma alustan pikka ja põhjalikku selgitust teemal: miks peaks toetama mingi wannabe tsiki soovi kalli moeröögatuse saamiseks, kui ta seda ise endale osta ei jaksa, siis sheerin maksevõimalusi neile, kes pikka juttu lugeda ei viitsi, aga rahast kahju ka ei ole 😛

variant 1) Kirjuta siia postituse alla kommentaar (siis mina näen Su e-maili ja teised mitte.. ja saan e-mailile saata minu või Fränky kontonumbri (kumba soovid?))
variant 2) Kirjuta Fränky blogi kingisoovi postituse alla kommentaar (ja küsi temalt otse tema kontonumbrit, aga mu blogialune on vist kiirem variant vastuse suhtes 😉)
variant 3) Olen ma Sul ehk suhtlusvõrgustikes olemas? (Gmail? Facebook? Seal võid ka küsida 🙂)
variant 4) On Sul Fränky suhtlusvõrgustikes olemas? (Pöördu otse tema suunas, või leia tema FB seinalt kingisoovi postitus, kus ta FB kommentaaridesse konto lisas)
variant 5) (Kõige ebatõenäolisem 😦) On Sul uusi iPhone  (alates iP 5) jagamiseks? Anna endast märku ja kuulutan ülekannetesoovid lõppenuks ja tagastame raha (kui just ülekandjad ei soovi toetada sigakallite pimeda-gps-äppide ostu).
***
Teen nüüd optimistlikult näo, et kõik tuttavad ja tundmatud soovivad panustada ja alustan põhjendusega, MIKS, oh MIKS on just vaja iFööni.. ja mitte näiteks mõnda odavamat nuti- või mittenutifoni.
Lihtne. Igal iPhonel on by default  olemas juba aastaid ja aastaid välja töötatud ekraanilugemisprogramm VoiceOver (vaata oma i-st: settings, General, Accessibility, VoiceOver) ja üldjoontes on iTunesis saadaval olevate rakendustega lugu säänne, et need peaksid kenasti töötama ka VoiceOveriga. Kuna teistel telefonidel kas ekraanilugerit pole, või pole see nii hästi toimiv, siis võib vabalt juhtuda nii, nagu Fränky eelmise nutikaga: ekraaniteksti loetakse ette täpselt nii kaua, kuni Sa mingi rakenduse avad. Facebook – Ava – *vaikus*; WhatsApp – Ava – *vaikus* jne… mis GPSi puutub, siis on elu näidanud, et töötab nagu jumal juhatab…
Nutitelefonist paremini töötab tema praegune, nuppudega telefon, millega saab helistada, sõnumit saata ja e-maili vaadata…
(Siinkohal ajaviiteks näited, kuidas mina e-maile tsekin ja kuidas Fränky seda teeb:
mina: 1. “Piiks”, 2. “ahah, meil tuli”, 3. *avab klahviluku*, 4. *avab ekraanilt postkasti*, 5. *avab uue e-maili* 6. *loeb* VS
Fränky: 1. (mõtleb) “Peaks vahepeal postkasti vaatama”, 2. *avab klahviluku*, 3. *avab menüü*, 4.*leiab sealt e-posti*, 5. *leiab e-postist õige postkasti, avab selle*, 6.*telefon hakkab kirju serverist alla laadima*, 7. *ikka veel laeb*, 8. *ja nüüd ka*, 9. *ja nüüd*, 10. *Voila! Olemas! Võib lugema hakata :)*)
Ja kuigi need mured: mitte-avanev Facebook ja WhatsApp ja aeglane e-post võivad tunduda lihtsad, et mis seal ikka, ilma saab ka ja ei pea nii mugav olema.. siis toon teistsuguseid näiteid ka:
Kujutle et, Sa ei näe.. kohe mitte muffigi, ja:
Seik nr 1: Sa oled parajasti üksi (koos juhtkoeraga) teel kodust bussijaama… ja teel kaldub koer kusagilt õigest teest kõrvale ja avastad selle siis, kui Sul pole enam õrna aimu ka, kus Sa asud. Ümberringi ei tundu inimesi olevat, või Sa ei julge neilt abi paluda…
Praegune lahendus: Selgub, et GPS ei tööta. Helista kellelegi, nt. Macile, ja kirjelda talle ümbrust: siin on kallak ja kanalisatsiooniluuk.. näiteks.. ja vaata, kas nuputatakse välja, kus Sa asud, et Sind siis sealt õigele teele juhatada. Võid kirjeldusele muudki tuntavat/kuuldavat lisada: tee ääres on muru, jalge all asfalt ja kuulen kaugelt autosid.. näiteks.
Lahendus iPhone omanikule: 1. Tee ümbritsevast pilt, niipidi nagu Sa oled… ja kasuta iPhonede vahelist tasuta SMSi/MMSi võimalust, et see Macile saata… või 2. kasuta videokõnet.. või 3. Kasuta ühte mitmest töötavast GPSi võimalusest, et ennast lokaliseerida ja õigele teele juhendada… või 4. Väldi üldse äraeksimist ja kasuta mõnda äppi (nt. Heare), kus on juba eelnevalt salvestatud kindlad põhimarsuudid.
Seik nr 2: Sa oled üksi kodus, kohevarsti minemas näiteks.. arstile… ja avastad, et Su sokid on sahtlis segamini läinud. Mis siis, kui korraga satuvad kätte punane ja sinine sokk? Aga värvimääraja on jäänud ema juurde maale… Lihtne, siis Sa avad ühe paljudest värvimääramis-äppidest (nt. Color ID) ja eristad sokid üksteisest.
Seik nr 3: Oled üksi bussipeatuses, ja kuna Su juhtkoer on emane, ei tunne ta erilist vajadust minna jalga tõstma selle poomispuu peale, millel bussiaegade tabloo on, ja mille küljes on nupp, mis aegu valjusti ütleks. Lahendus: avad m.peatus.ee lehe või Tartu bussiaegade äppi ja voila, juba teadki, kas jäid hiljaks või varaks…
Seik nr 4: Tahaks DVDd vaadata, aga marutüütu on igast karbist plaat käima panna, et näha, mis filmiga tegu on… Aga kasuta mõnda tuvastus-äppi (Tap-Tap-See või CamFind), et näha, millega karbis tegu 🙂
Seik nr 5: Kokkaks ju hea meelega, aga kuidas teha kindlaks, millises pakendis on SantaMaria pipar ja millises kaneel? Lõhna järgi? Aga pipar, sidrunipipar, kalamaitseaine, viie-pipra-segu, küüslaugupipar vms? Samad tuvastus-äpid, mis eelmises punktis toodud, on jälle abiks 🙂
Seik nr 6:  Tahtsid päeval dushi all käia, aga elukaaslane on vahepeal uued pesuvahendid ostnud. On tegu ikka šampooniga või torusiiliga? Või kehapiimaga? Või koera-šampooniga? Taaskord abiks TapTapSee või CamFind, mis ütlevad, millega tegu ;).
Seik nr 7: Tuled maalt, astud bussilt maha ja selgub, et vot nii, võtmed jäid maale/koju.. ja elukaaslasel on tööl koosolek ja telefonile ei kõlba vastata. Väljas on külm ja tuuline. Huvitav, kas siin tänava ääres mingeid söögikohti või poode on? Aga on ju ometi äpid, mis ütlevad, mis läheduses on… ja juhatavad ka sinna kohale 🙂 Ainult ole mees, ja mine! (näiteks AllAccess äpp).
Seik nr 8: Peale korralikku kevadpuhastust on paljud asjad ilusti kastidesse ära pandud.. ja kastid ilusti hunnikutesse ära laotud. Ja kastide peal ilusa kõvera käekirjaga nägijatele kiri, mis sisuks on… et ei peaks otsides kõiki avama ja segi pöörama. Aga kui Sa üksi kodus oled?
Siis tulev kevadpuhatusele appi võtta oma iPhone, osta ropu rahaga (10€) AudioLabelsi äpp, ja salvestada ära terve lehetäis QR-koode, mille kastide nurkadesse kleebid ja kirjelduse juurde kirjutad-räägid.  Iizibiizi.
Seik nr 9: Kevadine ilm on teatavasti muutlik… Aga Siri ütleb Sulle lahkelt, et kas Sul on vihmavarju täna vaja? 😀
Ja nii edasi. Tekstid, sildid, kohad, etiketid, värvid… Rääkimata siis tava-äppidest, mida VoiceOveriga kasutada saab 🙂
Niisiis.. kontonumbrit, anyone? Sest juba homme ju!

2 kommentaari “Väikest ülekannet tahad homme teha?

  1. Hei, hei 🙂
    Dzeik käis südametunnistusele koputamas 😉
    Sheeri kama

  2. Seda kui vahvad on Iphone’i häälkäsklused olen venna telefno peal näinud. Tal vanem versioon, ekraan täitsa puru niiet miskit ei näe aga saab tänu häälele kõik tehtud. Loeb vaid telefoni “send sms to mom that I am moving in 5 minutes” ja vastavasisuline sõnum jõuab õige adressaadini. Pane mulle siis see konto. Ykskõik kumma oma. Tagasisidet oleks muidugi tore saada kui ühel hetkel see Iphone ostetud saab 🙂

Lisa kommentaar